'Woest deed ze haar trouwring af"

Nu gaan ze emigreren. Samen begint bij jou, relatiebegeleiding

Zolang je denkt dat de oorzaak van je problemen buiten jezelf ligt, dat iets of iemand anders verantwoordelijk is voor jouw ellende, is de situatie (nog) hopeloos.
Het betekent dat je in de rol van slachtoffer hangt en nog geen verantwoordelijkheid neemt voor je eigen aandeel en proces.
Een prachtig mooi worstelend echtpaar kreeg oa dat inzicht tijdens de begeleiding en dit is haar ervaring.

Zij schrijft;

Ik wilde het traject ‘Samen begint bij jou’ met mijn man aangaan, omdat ik voelde dat wij samen iets te onderzoeken hadden. Zelf had ik al veel innerlijk werk gedaan bij Ester. Los van mij, mijn man ook. Toch schuurde het op bepaalde punten in onze relatie, ruzies en discussies herhaalde zich. 
Tijdens de oefeningen werd inzichtelijk, dat ik geen duidelijk standpunt innam of antwoord gaf op de vragen in onze relatie. Niet goed kunnen overbrengen wat ik in de essentie wilde zeggen en hiermee ruis op de lijn creëerde, voor ons beide. Hij daarentegen, werkte verstikkend voor mij. Snelle reacties en als een kwispelende puppy continu in mijn inner circle. Steeds meer raakte mijn gevoel en gedachtes uit balans, ik zag alleen zelf niet hoe dit gebeurde en dat ik zelf de hoofdrol hierin had.
Iedere sessie gingen we een stukje dieper onze relatie onderzoeken, dit betekende indirect ook hardere confrontaties. En dit was soms best pijnlijk. Eén sessie is mij het meest bijgebleven, het moment dat ik mij volledig emotioneel durfde te tonen. Nou eigenlijk had het niks met durven en lef te maken, ik voelde aan alle kanten dat het voor mij niet klopte en mijn innerlijke grens werd aangeraakt. Woedend ben ik uit de sessie gestapt. Zo woest dat ik thuis mijn trouwring af deed en in alle rust tegen mijn man kon zeggen; als dit jouw waarheid is, dan kan ik niks anders dan het accepteren en alleen verder gaan. Ik voel en zie het anders, maar ik kan en wil jou niet veranderen.
Wat er daarna gebeurde, had ik niet zien aankomen. Laat staan durven dromen. Dit is het kantelpunt van onze relatie geweest. Door mijn waarheid te uiten, mijn echte gevoelens op tafel te leggen. Door verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen emoties en ondanks alle moeilijkheden, hem blijven respecteren voor wie hij als persoon is. Oftewel, ik bleef voor het eerst in mijn eigen vierkantje staan en liet hem voor het eerst in de zijne staan. Geen overtuigingen en geen verdedigingen.
En daarachter? Daar bevond zich te magic zone. De zone die ik al die tijd niet kon zien, maar gelukkig wel kon voelen. Direct ontstond er open communicatie en was er ruimte voor vergeving zonder er hard aan te trekken of voor te moeten knokken. Wauw, is het zo makkelijk. JA, het is echt zo makkelijk. Alleen daar is wel moed en bereidheid voor nodig. Je moet het natuurlijk wel willen zien.
Het heeft ons gelukkig weer bij elkaar gebracht. Zo dichtbij elkaar, dat we samen een emigratie aangaan. En dat had ik zonder ‘Samen begint bij jou’ niet aangedurfd!

Dank jullie wel, Liefs Ester 🧡
#relatiebegeleiding

YVF-210930-HuisvanAandacht-092 YVF-210930-HuisvanAandacht-092